Ga naar inhoud

Gemeente

Iedereen ontdekt iets nieuws!

Vrijdag 24 augustus 2018 vond een kennismaking plaats tussen de kersverse burgemeester Femke Halsema en actieve bewoners en initiatieven van Amsterdam Oost. Aan het eind van de tour blikte de burgemeester terugblikte op de middag:

“Heel bijzonder dat ik, ondanks de vele jaren dat ik zelf in deze buurt woon, nog nooit zo’n goed zicht heb gehad op de aanwezige actieve bewoners en initiatieven. Zo fietste ik vaak langs dit initiatief, maar was er nog nooit binnen gestapt. Bedankt voor de rondleiding en alle contacten die ik heb opgedaan.”
 
En dat is nu precies waarvoor Buurtgids het doet!

Het vergroten van veiligheid en sociale cohesie, en bewoners samenbrengen en laten participeren, zijn grote uitdagingen voor gemeenten. Buurtgids speelt hier op in door tijdens tours nieuwe buurtbewoners in een korte tijd met elkaar en hun buurt in contact te laten komen én blijven. Door middel van een buurttour worden nieuwe bewoners (uit een buurt, straat of gebouw) rondgeleid langs onontdekte pareltjes, lokaal betrokken ondernemers en bijzondere buurtinitiatieven.

Op deze manier ontstaan er verschillende intense en positieve contactmoment tussen (actieve) bewoners onderling, ondernemers en lokale initiatiefnemers. Dit dient als ‘anker’ voor meer contactmomenten in de buurt, het gebouw of zelfs bij elkaar thuis.

Voor de bewoners levert het mogelijkheden op voor een rijker sociaal leven, een beter inzicht in de belevingswereld van een ander, betrokkenheid bij de buurt (woningcomplex of plein), een groter veiligheidsgevoel in de buurt en de mogelijkheid tot participatie. Buurtgids vormt voor nieuwe bewoners een duidelijk startpunt voor sociale- en lokale betrokkenheid.

76% voelt zich meer thuis na de tour. 

63% heeft 1 of meerdere plekken uit de tour weer bezocht.  

20% heeft binnen een maand na de tour vrijwilligerswerk gedaan in de buurt. 

10% heeft op een of andere manier contact gehad met een mede-deelnemer of gids. 

In de infographic onder aan de pagina is te zien wat we in 2018 bereikt hebben. Meer informatie over de resultaten van 2018 zijn hier te vinden.

Concept

Buurtgids gaat op zoek naar lokale buurtliefhebbers die hun liefde voor de buurt willen delen. Zij ontvangen een training tot gids en samen met hen stellen wij een gebalanceerde tour samen. Bewoners worden via de gemeente uitgenodigd middels een brief om mee te doen aan de tour. Nieuwe bewoners (die er nu een jaar wonen) krijgen een andere brief dan ‘bestaande’ bewoners. De buurtgidsen gaan bewoners (nieuw en bestaand) rondleiden door de buurt. De rondleiding duurt twee uur en bevat minimaal 2 stops bij maatschappelijke initiatieven en/of een lokaal betrokken ondernemer. Na de twee uur eindigt de groep met een drankje zodat men de tijd heeft om echt in gesprek te gaan met elkaar. Buurtgids verzorgt de overige promotie en deelnemers-administratie zodat de gids zich kan richten op wat hij/zij goed kan: mooie verhalen vertellen en bijzondere plekken laten zien. De gidsen zullen elkaar ondersteunen en voor elkaar invallen wanneer nodig. Tevens scouten zij nieuwe buurtgidsen die ze opnemen in het gidsencollectief.

Het doel van de rondleidingen is ervoor te zorgen dat mensen elkaar en de buurt beter leren kennen.

We monitoren zo goed mogelijk de motivatie en effecten van Buurtgids bij alle deelnemende partijen.

Zou u graag de Buurtgids inzetten voor de buurt waar u voor werkt? Neem dan contact met ons op. Wij gaan samen met u op zoek naar de juiste aanpak voor uw buurt.