Ga naar inhoud

Woningcorporaties

Samen met Buurtgids werken aan leefbaarheid

Net als woningcorporaties streeft Buurtgids naar leefbare buurten en wijken, waarin zowel oude als nieuwe bewoners zich thuis voelen en participeren naar hun beste vermogen. Wij willen mensen samenbrengen rondom hetgeen zij delen, hun buurt en buren, om zo het onderling begrip en de sociale cohesie te vergroten.

Wij streven naar buurten waarin alle bewoners zich thuis voelen, of ze nu oud, jong, ‘import’ of ‘geboren en getogen’ buurbewoner zijn.

Hoe werkt Buurtgids?

Buurtgids brengt mensen samen door tours te organiseren langs mooie en soms verborgen plekken in de wijk. Ook brengen wij tijdens onze tours een bezoek aan in ieder geval een maatschappelijk initiatief voor en door buurtbewoners. We wijzen de deelnemers daarnaast op andere mogelijkheden om actief aan het buurtleven mee te doen.

Wij werken altijd met lokale gidsen, met wortels in de wijk. Mensen die enthousiast zijn en hun buurt van haver tot gort kennen. Daarbij geven wij de deelnemers een grote stem in het bepalen van de opzet van de tour. Vooraf wordt deelnemers gevraagd waarin ze interesse hebben en wat ze missen in hun buurt.

Wat zijn de ervaringen met Buurtgids?

In het verleden hebben we verschillende tours georganiseerd voor woningcorporaties, waaronder enkele voor bewoners van woningcorporatie De Alliantie. Zo hebben we in Amsterdam-Oost voor de zittende en nieuwe bewoners van de Riouwstraat en voor de bewoners van het nieuwe pand De Smaragd een tour georganiseerd. In Amsterdam-Noord hebben we voor de bewoners van het gerenoveerde wooncomplex aan de Latherusstraat in het Mosveld een tour mogen geven. Na de tijd gaven buurtbeheerders aan gemakkelijk contact te hebben met de buurtbewoners. De buurtbewoners hebben na afloop op eigen initiatief een buurtbarbecue georganiseerd.

In de infographic hieronder is te lezen wat de effecten zijn geweest op de groepen bewoners die we in 2018 hebben rondgeleid.

Kortom

Of het nu gaat om het samenbrengen van bestaande en nieuwe bewoners in een straat (Riouwstraat en Mosveld) of het introduceren van de bewoners van een nieuwbouwcomplex met elkaar en de buurt (De Smaragd), Buurtgids zorgt voor een tour op maat.

Voor een kennismakingsgesprek kunt u contact opnemen via Joeri@buurtgids.nl. We kijken dan samen wat Buurtgids voor u kan betekenen.

Projecten

De Smaragd

Daar staan we dan: met z’n allen tegen elkaar aangedrukt op een vluchtheuvel, midden op de drukke Insulindeweg voor een groepsfoto. Zelfs de tramchauffeur moet erom lachen. Deze dertig mensen, allen bewoners van het nieuwbouwcomplex De Smaragd, gaan vandaag mee op buurttour. Lees verder →

Mosveld

Op de hoek van het onlangs gerenoveerde wooncomplex aan de Latherusstraat verzamelen nieuwe en oude buurtbewoners van het Mosveld in Amsterdam-Noord zich voor een buurttour door hun wijk. Lees verder →

Riouwstraat

Op woensdag 10 februari zijn de ‘bijzondere plekken’ van bewoners uit de Riouwstraat geïnventariseerd. Aandacht van bewoners werd getrokken middels een feestelijke tent, akoestische muziek en een warme kop soep. In de tent was een grote kaart aanwezig waarop deelnemers met een sticker hun bijzondere locatie in de buurt konden aangeven. Lees verder →