Ga naar inhoud

Over Buurtgids

Van idee tot stichting

Annemarie van der Veen won in 2016 met haar idee de Buurtgids de Amsterdam Boiling Award, een instant crowdfunding voor ongeduldige stadsmakers. Dit gaf haar de boost om het idee verder brengen. Zij vond Feye van Olden en Luca van der Putten, die zij kende via de Buurtcamping, waarmee zij samen het concept verder heeft ontwikkeld en de eerste pilots hebben uitgevoerd. Deze bleken een succes en Buurtgids verdiende een eigen juridische entiteit waarmee de doelen beter na te streven werden. Daartoe is eind 2017 Stichting Buurtgids opgericht. Sinds begin 2019 is het team uitgebreid met nieuwe bestuursleden en een volwaardig uitvoerend team.

De missie van Stichting Buurtgids

Iedereen is welkom, moet zich in een buurt snel thuis kunnen voelen en kan meedoen in de buurt. Hierbij heeft een bewoner soms slechts een korte introductie nodig, want alleen neem je minder makkelijk de eerste stap of weet je gewoonweg nog niet wat er beschikbaar is in jouw buurt.

Buurtgids zorgt ervoor dat bewoners die met elkaar en hun buurt kennis willen maken dat ook kunnen. Dit doet Buurtgids door het concept schaal- en deelbaar te maken en hiervoor een platform te ontwikkelen. Tegelijkertijd is de buurtgids ín de buurt door lokale gidsen te vinden, hen te begeleiden en ontzorgen, hun buurtbewoners uit te nodigen, zodat zij -de échte buurtgidsen- kunnen doen waar zij goed in zijn: trots zijn op hun buur(t).

De visie van Stichting Buurtgids

Een wereld waarin iedereen zich snel welkom en thuis voelt in de buurt. En dit gevoel is overdraagbaar, want iedereen kan een buurtgids zijn!

In 2020 is Buurtgids in heel Nederland..

Naast het opzetten en begeleiden van de tours zet de Stichting Buurtgids zich in op de doorontwikkeling van het concept, mede door een schaalsprong te maken via uitbreiding naar meer buurten in Amsterdam en omgeving.

Ons doel is dan ook dat we vanaf 2019 alle nieuwe bewoners van Amsterdam een warm welkom kunnen geven via lokale buurtgidsen! In 2020 is Buurtgids actief door heel Nederland, of in ieder geval in een flink aantal grote steden.

Deel jij deze droom en/of heb jij hier ideeën over? Neem dan vooral contact met ons op. Samen maken we het mogelijk!

Projecten

In 2019 is Buurtgids actief in vijf buurten in Amsterdam Oost en 3 buurten in Amsterdam Zuid, te weten: de Indische Buurt, Transvaal & Oostpoort, het Cruquiusgebied en (een deel van) IJburg en de Dapperbuurt, Stadionbuurt, Buitenveldert Oost en de Zuid-Pijp.

Hier vind je alle projecten die we tot nu toe gedaan hebben.

Team

Wil je kennismaken met ons team kijk dan hier.