Ga naar inhoud

Mosveld

 Daar waar nieuwe en oude buurtbewoners elkaar ontmoeten

Op de hoek van het onlangs gerenoveerde wooncomplex aan de Latherusstraat verzamelen nieuwe en oude buurtbewoners van het Mosveld in Amsterdam-Noord zich voor een buurttour door hun wijk. Vandaag leren zij niet alleen elkaar beter kennen, maar ook bekende en minder bekende plekken in hun buurt. De deelnemers aan de tour zijn een mooie mix van geboren en getogen Noordelingen en kersverse bewoners die nog maar net een paar maanden in het onlangs gerenoveerde wooncomplex wonen.

De eerste stop is het Noorderpark. Buurtbewoner Bianca Rutten (48) heeft zich verdiept in de historie van het park en slaat de deelnemers om de oren met jaargetallen en historische feiten. Wist je bijvoorbeeld dat het Noorderpark vroeger het Florapark heette? Daarna vertelt buurtbewoner Jan Frederiks (63) wat over de toekomstplannen voor het park en dat hij er als kleine jongen “over de ijsschotsen sprong” die in de sloot lagen. Vervolgens loopt de stoet door naar de Noorderparkkamer waar de hele zomer lang activiteiten worden georganiseerd en de Noorderparkbar die als eerste bouwwerk in Nederland geheel gemaakt is van spullen via Marktplaats.

Bloemenkwartier

Dan bewegen de buurtbewoners zich naar de tweede locatie. Daar verwelkomen John en Lonneke van buurtvereniging Bloemenkwartier en de Stichting de SPIN de deelnemers van de tour. Bij de vereniging wordt er onder meer geklaverjast, gegeten, gejudood, geknutseld, gedanst en bingo gespeeld. Dankzij het Bloemenkwartier hoeft geen buurtbewoner zich meer te vervelen. John vertelt dat hij er tien jaar geleden voor het eerst een bingo draaide en daarna niet meer was weg te slaan bij de buurtvereniging. Hij is er gemiddeld zo’n zeven dagen per week.

Tijdens het wandelen van locatie naar locatie krijgen de buurtbewoners de mogelijkheid om kennis met elkaar te maken en te kletsen. Zo vertelt Anneke Druijf (65), een nieuwe bewoonster van de wijk, dat ze net het boek  ‘Zo dicht bij Amsterdam’ van Jan Donkers heeft gelezen. Via het geschreven woord heeft ze dus al kennis gemaakt met Noord, maar vandaag tijdens de buurttour leert ze de buurt pas echt goed kennen. Anneke: “Ik ontdek allemaal nieuwe plekken. Ik kende alleen het zwembad, verder zijn alles locaties nieuw voor mij.”

De weggeef-winkel en lokaal geteelde groeten

Ze wist bijvoorbeeld niet dat er ook een weggeef-winkel en een eetcafé voor buurtbewoners in haar buurt te vinden is. Voor de meeste deelnemers van de tour is kinderboerderij De Bokkesprong met daarnaast 50|50 Green, een biologische groentetuin, de grootste ontdekking die ze deden tijdens de tour. Bij 50|50 Green krijgen woon- en werkzoekenden via het Leger des Heils de mogelijkheid om in de kassen en op het land te werken. Carolien is er aan het werk en laat de buurtbewoners zien wat ze zoal verbouwt. Ook andere bewoners uit de buurt kunnen komen helpen en krijgen in ruil daarvoor een buurtknaak die ingewisseld kan worden voor fruit en groente uit de tuin. Je kunt er trouwens ook met ‘gewoon’ geld de biologisch geteelde gewassen kopen.

De Soepboer, gevestigd aan de van der Pekstraat en een veelvuldig genoemde ‘favoriete plek’ van de bewoners, verwerkt de groente van 50|50 Green in de soepen die ze verkopen. Nadat marktkoopvrouw Lydia –de zus van zanger Gordon- op de van der Pekmarkt heeft verteld hoe de Volksopera haar haar beeld op de Noordelingen versus de ‘Overhoekers’ (de nieuwkomers in Noord) heeft veranderd, krijgt iedereen bij de Soepboer een vegetarisch knolselderijsoepje aangeboden. Hoewel het een stralende herfstdag is, is het toch wel fijn om even op te warmen met een lekker soepje. Carmen Gollonet (34) smult van de soep en vertelt dat ze nog maar net een maand in Noord woont. Ze is blij met alle typisch Noorderontdekkingen die ze vandaag doet.

Proost!

Maar de tour is nog niet afgelopen. Er moet natuurlijk nog een borrel gedronken worden bij Café de Bult aan het Mosveld. André Hazes knalt uit de speakers en samen heffen de buurtbewoners het glas op een geslaagde tour waarin ze elkaar beter hebben leren kennen en waar ze nieuwe buurtschatten hebben ontdekt. Martine van Kampen (48) zegt dat ze binnenkort zeker nog eens terug gaat naar 50|50 Green. Martine: “Ik vind dat zo’n leuk initiatief. Ik kende het niet en heb nog wat plantjes nodig voor in mijn nieuwe tuin. Die kan ik daar vast halen.”