Op ontdekkingstocht door eigen buurt
Daar staan we dan: met z’n allen tegen elkaar aangedrukt op een vluchtheuvel, midden op de drukke Insulindeweg voor een groepsfoto. Zelfs de tramchauffeur moet erom lachen. Deze dertig mensen, allen bewoners van het nieuwbouwcomplex De Smaragd, gaan vandaag mee op buurttour. De meeste bewoners wonen hier pas een paar maanden. We kijken elkaar een beetje onwennig en onderzoekend aan. Daar piept de zon al door de wolken. Wat een mooie dag om de buurt te verkennen door de ogen van een ervaren buurtgenoot. Twee buurtgidsen nemen een dertigtal bewoners mee langs zes plekken die door de bewoners als favoriete plekken in de buurt zijn aangewezen.
Schrijven, spelen, kijken, koken
Onze eerste pitstop is Studio 52nd, dat kantoor houdt in de koepel van de Gerardus Majellakerk, met uitzicht op de repetitiezaal van het Nederlands Philharmonisch Orkest. Nina en Wietske van Studio 52nd vertellen wat ze hier doen: kinderen uit kansarme gezinnen een ‘applauservaring’ geven. Deze kinderen schrijven samen met een buddy een theaterstuk dat door (semi)professionele acteurs wordt opgevoerd. De ontdekking dat zij zelf ook tot zoiets moois in staat zijn geeft een enorme boost aan deze kinderen. Feye van Olden (buurTgids) vertelt dat je hier als schrijfbuddy ‘Makkies’ kunt verdienen – De Makkie is een vorm van tijdgeld waarmee je buur of buurt een handje kunt helpen – Met een halve Makkie kun je dan weer gratis naar een concert van het Philharmonisch Orkest kunt. Mooi!
Aan de overkant van de straat gaan we binnenkijken bij de Batjan Buren, de culturele huiskamer van de buurt. Gastvrouw Anne Marije laat ons trots zien welke activiteiten hier allemaal plaatsvinden: een kinderkookcafé, een wereldmuziekkoor, migrantenvrouwen-gym, bankjes timmeren met timmerman Jos. En op vrijdagmiddag kun je meespelen met de Batjan Band.
Baklava en Batavia
Tijd voor een culinaire stop. We proberen met z’n allen bakkerij Kara Firin binnen te gaan, maar het is spitsuur op deze zaterdagmiddag. Bakker Zaour loodst ons vriendelijk naar de bakkerij achterin de winkel. Al vijftien jaar bestiert hij deze bakkerij aan de Molukkenstraat. Elke dag gaan hier zo’n 1000 Turkse broden en 300 Turkse pizza’s over de toonbank. Na dit kijkje in de keuken krijgen we een heerlijk stukje baklava aangeboden. Met onze handen nog kleverig van de honing, lopen we door naar onze vierde locatie: het Batavia buurthuis. Alsof ze precies wisten wat we nodig hadden, stonden daar vier kannen gevuld met water, muntblaadjes en aardbeien op ons te wachten. Malika en Dinie, de dappere dames van dit buurthuis, ontvangen ons met hartelijkheid en zonneschijn. Het wordt steeds gezelliger!
Groene oases in Oost
Na het glaasje muntwater lopen we verder in de richting van het Flevopark. Onderweg passeren we de buurttuin Oost Indisch Groen aan de Kramatweg. Stadstuinder Wiek leidt ons rond in deze groene oase: we zien een mini-theehuisje met een houtkacheltje erin. Er is een buitenkeuken, een ‘kruidenspiraal’ met wel vijftig verschillende kruiden, en een buurtbibliotheek. Wiek vertelt dat de buurttuin niet is aangesloten op het licht- en gasnetwerk, dus water tappen ze om de hoek en ’s avonds steken ze de kaarsjes aan. “Mag je hier altijd zomaar binnenlopen?” vraagt een van de deelnemers. En ja, dat mag zeker, mits het hek geopend is.
De drie oude tuinderhuisjes midden in het Flevopark zijn onze laatste stop. De tuin eromheen is een bijna sprookjesachtige vrijplaats in hippiesferen. Bér is een van de gelukkige bewoners van deze plek. In de zomer hebben ze een openluchtbios en een pop-up bar. Een beetje jaloers zijn we wel. Maar niet iedereen: “Brrr, zijn ze hier niet bang voor inbrekers? Ik ben blij dat ik in de Smaragd woon!”
Tijdens het wandelen maken steeds meer deelnemers een praatje met elkaar. De onwennigheid is eraf. De tijd is voorbij gevlogen. Eenmaal weer aangekomen bij het terras van Yokiyo schuift bijna iedereen aan voor een drankje. Als dát geen goed teken is…