Ga naar inhoud

Buurtgids methode voor buurtwerkers

Ontdek de kracht van buurttours in 6 stappen!

Merk je dat de buurt waar je werkt sterk verandert? Zie je weinig onderling contact tussen buurtbewoners? Wellicht zijn er recent veel nieuwe buurtbewoners bijgekomen, of is er flink verbouwd of gerenoveerd? Zulke veranderingen kunnen een grote impact hebben op de sociale samenhang in een wijk. Bewoners kunnen zich minder thuis gaan voelen.

Als buurtwerker werk je hard aan het verbinden van mensen in de wijk. Je betrekt graag zoveel mogelijk bewoners, maatschappelijke initiatieven en ondernemers bij je missie. Je kunt het immers niet alleen.

Buurttours van buurtgids kunnen hier bewezen een sterke bijdrage aan leveren! Wij werken al jaren aan een buurtaanpak vóór en door bewoners. Voor een succesvolle samenwerking hebben we de volgende stappen gedacht. Ga je mee op ontdekking door de wijk?

Stap 1. Plan een kennismaking!

Wij geloven dat iedere goede samenwerking begint bij elkaar leren kennen. We komen dan ook graag vertellen wat ons drijft en we leren jouw/jullie graag kennen. Hier vind je alvast alle informatie over Buurtgids, zodat jij je kunt voorbereiden. Doe een verzoek en we nemen snel contact met je op!

Naam(Vereist)
MM slash DD slash JJJJ
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stap 2. Leer de Buurtgids aanpak kennen via de “Thuis-in-de-buurt” training
Als jouw buurt geschikt is kun je een “Thuis-in-de-buurt” training aanvragen. We komen dan bij jouw organisatie langs om alles te vertellen over de Buurtgids aanpak. Samen komen we erachter of samenwerking een goed idee is.
De training bevat:
  • “Thuis in de buurt” training
    Hierin leren buurtwerkers hoe rondleidingen vóór en dóór bewoners structureel ingezet kunnen worden om de sociale cohesie in veranderende wijken blijvend te versterken. Bovendien laten we zien hoe je als professional door middel van buurttours blijvend nieuwe bewoners zo maximaal mogelijk  kan betrekken bij je werk.  
  • Buurtgidstas
  • Buurtgids methodiek beschrijving
  • Buurtgidsflyer voor wijkwerkers
  • Voorbeeldposter/flyer voor bewoners
  • *Kosten: €50,-/p.p.
Naam(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Stap 3. Investeer in een sterk verbonden wijk
Dit is de fase waar we echt aan de slag gaan. De Buurtgids training is leren door te doen! Het is een praktijkgericht trainingstraject. Het doel is dat je buurttours structureel en maatwerk gestuurd leert toepassen voor de wijk(en) waarin jij werkt. Daardoor is de samenwerking in het begin intensief en wordt het steeds minder. We richten ons op structurele samenwerking, omdat de wijk ook altijd in ontwikkeling blijft. Dat ziet er ongeveer zo uit.
  • 1e jaar is relatie gemeente + gidsen werven + kickoff + eerste 6 tours
  • 2e jaar is buurtfeest + nieuwe tours + onderhouden
  • 3e jaar is volledig zelfstandig > community van buurwerkers
Het hele trainingstraject bestaat uit enkele gezamenlijke trainingsmomenten, een handboek en praktijkbegeleiding.
Stap 4. Jaar 1: Kick off!
Het eerste jaar gaat over het integreren van de werkwijze in jouw organisatie en wijk waar je werkt. We gaan samen de samenwerking met de gemeente aan; we gaan gidsen vinden en hele mooie tours vormgeven waardoor bewoners zich weer helemaal thuis voelen. Zie hieronder de zaken die je kan verwachten.
Handboek buurttous voor buurtwerkers
3 buurtgidsen per buurt(werker)
6 buurttours per buurt(werker)
Uitnodigingprocedure naar bewoners i.s.m. met gemeente
Buurtgids buurttour kwaliteits keurmerk
Stap 5. Jaar 2: Burennetwerk vergroten
Je hebt nu veel bewoners rondgeleid, thuis laten voelen en geënthousiasmeerd over hun buurt. Wat nu? We gaan extra inzetten op duurzame ontmoetingen, inzet voor de wijk vergroten, nieuwe tours en onderhouden van netwerk. Ook is er ruimte voor een train-de-trainer intern in jouw organisatie. Hierdoor kun je zelfstandig collega’s trainen in de aanpak. Je bent er klaar voor!
Stap 6.  Jaar 3: Community van buurtwerkers: leren van anderen en impact vergroten!
Werken aan sociale cohesie de wijk is nooit af. Vanaf jaar twee voeren we twee keer per jaar voortgangsgesprekken over inzet van buurttours en de samenwerking en dan worden de buurtwerkers en gidsen onderdeel van een landelijke Buurtgidscommunity voor uitwisseling, inspiratie en een jaarlijkse Buurt van het jaar Verkiezing. Door goed je activiteiten te monitoren en te onderzoeken kom je erachter wat de impact is van de buurttours, maar ook hoe je er nóg meer uit kan halen. Intervisie met andere buurtgids wijkwerkers helpen je om je verder te ontwikkelen!